Uw zoekacties: De Ploeg en het naoorlogse modernisme

2536 De Ploeg en het naoorlogse modernisme ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Catalogus
5. Kunstenaarsgroep NU
NB:
Kunstenaarsgroep NU was een initiatief om een groep uiteenlopende kunstenaars bijeen te brengen na De Ploeg, die vooral in de periode 1918-1941 deze belangrijke rol vervulde. Daarbij wordt de doorgaande lijn duidelijk; Ploegkunstenaars van het eerste uur spelen opnieuw een rol, zowel door een stimulerende invloed op de jongere garde, als met vernieuwingen in hun eigen werk.
Nu werd op op 3 maart 1959 opgericht in Groningen. In zekere zin was Nu een kritische reactie op het gebrek aan vernieuwing in die tijd van De Ploeg. Oud-Ploegleden als Jan Jordens en Jan van der Zee, eerder al betrokken bij de kunstenaarsgroep Het Narrenschip, sloten zich aan bij NU, evenals bijvoorbeeld Martin Tissing en Henri de Wolf. In 1960 werd een expositieruimte in het museum ter beschikking gesteld. De jaren erna exposeerde de groep ook in Pictura. Ook buiten Groningen werd in die jaren geëxposeerd, onder meer in de Princessehof te Leeuwarden. De groep viel in de loop van de jaren erna langzaam uit elkaar.
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
Best online slots https://slotsdad.com/. Play live roulette https://roulettegames.live/.