Uw zoekacties: De Ploeg en het naoorlogse modernisme

2536 De Ploeg en het naoorlogse modernisme ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Catalogus
4. Kunstenaars van "het naoorlogs modernisme in Groningen c.a."
4.18. Groepstentoonstellingen
11 Stukken betreffende de eerste tentoonstelling van de Groninger schildersgroep "Het Narrenschip" in het kunstencentrum "Het Prinsenhof" te Groningen, [1950]
Datering:
[1950]
Omvang:
1 omslag
NB:
"Het Narrenschip" werd opgericht op 7 april 1950 in Groningen door zeven kunstenaars, als tegenwicht voor de behoudende mentaliteit en de weinig actieve opstelling van De Ploeg in de naoorlogse jaren. De naam het Narrenschip was enerzijds een verwijzing naar de uitgaven die Hendrik Werkman in de oorlogsjaren verzorgde onder de naam De Blauwe Schuit, maar anderzijds een verwijzing naar de Dadabeweging. De leden noemden zich evenals de dadaïsten "narren".
Oprichters waren de Ploegleden Jan Jordens, Jan Altink, Jan van der Zee en Ekke Kleima en de schilders Piet Snel, Abe Kuipers en Coen Schilt, die hun eigen exposities wilden houden in de door de gemeente Groningen aan De Ploeg ter beschikking gestelde ruimte in het Prinsenhof. De tentoonstellingen werden vanaf 1950 doorgaans in Galerie De Mangelgang aan de Lage der A gehouden.
Door een gebrek aan organisatorisch talent viel de groep geleidelijk uiteen en werd in 1957 opgeheven. Opvolgers waren de vereniging Groep '57 en in 1959 de kunstenaarsgroep NU.

Gebruik alt + scroll om te scrollen

Ga
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
Best online slots https://slotsdad.com/. Play live roulette https://roulettegames.live/.