Uw zoekacties: De Ploeg en het naoorlogse modernisme
 2536 De Ploeg en het naoorlogse modernisme ( Groninger Archieven )
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
11 Stukken betreffende de eerste tentoonstelling van de Groninger schildersgroep "Het Narrenschip" in het kunstencentrum "Het Prinsenhof" te Groningen, [1950]
Datering:
[1950]
Omvang:
1 omslag
NB:
"Het Narrenschip" werd opgericht op 7 april 1950 in Groningen door zeven kunstenaars, als tegenwicht voor de behoudende mentaliteit en de weinig actieve opstelling van De Ploeg in de naoorlogse jaren. De naam het Narrenschip was enerzijds een verwijzing naar de uitgaven die Hendrik Werkman in de oorlogsjaren verzorgde onder de naam De Blauwe Schuit, maar anderzijds een verwijzing naar de Dadabeweging. De leden noemden zich evenals de dadaïsten "narren".
Oprichters waren de Ploegleden Jan Jordens, Jan Altink, Jan van der Zee en Ekke Kleima en de schilders Piet Snel, Abe Kuipers en Coen Schilt, die hun eigen exposities wilden houden in de door de gemeente Groningen aan De Ploeg ter beschikking gestelde ruimte in het Prinsenhof. De tentoonstellingen werden vanaf 1950 doorgaans in Galerie De Mangelgang aan de Lage der A gehouden.
Door een gebrek aan organisatorisch talent viel de groep geleidelijk uiteen en werd in 1957 opgeheven. Opvolgers waren de vereniging Groep '57 en in 1959 de kunstenaarsgroep NU.
Trefwoorden:

Ga
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS
Best online slots https://slotsdad.com/. Play live roulette https://roulettegames.live/.