Uw zoekacties: H.N. Werkman

2577 H.N. Werkman ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archiefbeheer
2577 H.N. Werkman
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Geschiedenis van het archiefbeheer
ead-typering:
custodhist
Organisatie: Groninger Archieven
Het Stedelijk Museum trok in 1954 Jan van Loenen Martinet aan om een afdeling voor prenten en tekeningen op te zetten, het zogenoemde prentenkabinet. Er was toen al bij het museum sprake van een kleine Werkmancollectie, waarmee Sandberg in de Tweede Wereldoorlog was begonnen. De dubbele achternaam van Van Loenen Martinet is vaak door hem zelf in correspondentie en publicaties teruggebracht tot één: Martinet. Martinet bleef tot in 1974 conservator van het prentenkabinet, om daarna adjunct-directeur van het Stedelijk Museum te worden. In 1981 ging hij met pensioen. Hij bleef zich na zijn pensionering wel bezighouden met Werkman.
Op initiatief van Sandberg, die bij het Stedelijk Museum zou vertrekken, werd in 1962 de Stichting H.N. Werkman opgericht om het werk van Werkman in brede kring bekend te maken, onder meer door het uitbrengen van een oeuvre-catalogus. Piet Sanders werd de eerste voorzitter en Martinet werd secretaris-penningmeester. Na het overlijden van Martinet in 1993 werd het secretariaat en penningmeesterschap waargenomen door Jurrie Poot, conservator van het prentenkabinet. In tegenstelling tot Martinet was Poot geen bestuurslid van de stichting. Het Stedelijk Museum ondersteunde de stichting. Zo hebben de achtereenvolgende directeuren Edy de Wilde, Wim Beeren en Rudi Fuchs onderdak gegeven aan de bestuursactiviteiten.
Rond 1960 is in het Stedelijk Museum begonnen met het verzamelen en vastleggen van gegevens over Werkman. Dit is het startpunt geweest van het Werkman Archief. Als secretaris-penningmeester vormde en beheerde Martinet het Werkman Archief, met medewerking van zijn vrouw Pauline Martinet. Rie Kolman, medewerkster van het Stedelijk Museum, heeft daar tijdens het leven van Martinet ook een bijdrage aangeleverd. Zij is een tijd contactpersoon geweest tussen Martinet en het museum. Na het overlijden van Martinet nam Poot als waarnemend secretaris-penningmeester het beheer en de verdere vorming van het archief over.
Inhoud en structuur van het archief
Series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het Werkman Archief
Bewerker:
A&I Archiefbewerking BV
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2003
Laatste uitvoer:
08-09-2023
Samenvatting:
Bevat: archiefbescheiden van het Stedelijk Museum, archiefbescheiden van de Stichting H.N. Werkman en documentatie dat door het museum en de stichting is verzameld. Onder documentatie vallen bijvoorbeeld correspondentie van en aan Werkman, originele foto’s of afdrukken daarvan met betrekking tot zijn privé- en familieleven en publicaties over hem. Ook het privé-archief van Martinet met betrekking tot Werkman behoort tot dit onderdeel.
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, alsmede kopieën en fotomateriaal
Taal van het materiaal:
Nederlands
Raadpleging:
Het archief is eigendom van het Stedelijk Museum te Amsterdam
 
 
 
Best online slots https://slotsdad.com/. Play live roulette https://roulettegames.live/.