Uw zoekacties: H.N. Werkman

2577 H.N. Werkman ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
In te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam 2577   H.N. Werkman
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Omschrijving van de inhoud
Het Werkman Archief bestaat uit de volgende bestanddelen: archiefbescheiden van het Stedelijk Museum, archiefbescheiden van de Stichting H.N. Werkman en documentatie dat door het museum en de stichting is verzameld. Onder documentatie vallen bijvoorbeeld correspondentie van en aan Werkman, originele foto’s of afdrukken daarvan met betrekking tot zijn privé- en familieleven en publicaties over hem. Ook het privé-archief van Martinet met betrekking tot Werkman behoort tot dit bestanddeel.
Verwerving
Het Werkman Archief berustte tot het overlijden van Martinet grotendeels op zijn privé-adres. Daarna is het volledige archief bij het Stedelijk Museum ondergebracht. In 2002 is het Werkman Archief samen met de Werkmancollecties van het Stedelijk Museum en de Stichting H.N. Werkman aan het Groninger Museum in bruikleen gegeven. Dit gebeurde in het kader van het Werkman project, een uitgebreid onderzoeksproject waarbij de Rijksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum samenwerkten. Dit oeuvreonderzoek heeft geresulteerd in twee publicaties (D. Dekkers, J. van der Spek, A. de Vries, H.N. Werkman – Het complete oeuvre, Rotterdam 2008 en F.R.E. Blom, W. van Koppen, M. van der Wal, Hendrik Nicolaas Werkman – Brieven rond De Blauwe Schuit 1940-1945, Amsterdam 2008) en een website (www.werkmanarchief.nl).
Bij het Groninger Museum is het Werkman Archief ten behoeve van onderzoekers en museumbezoekers nader toegankelijk gemaakt en materieel verzorgd. In het kader van een omvangrijk digitaliseringproject van het Groninger Museum met betrekking tot het archief rondom De Ploeg en het naoorlogse modernisme in Groningen is ook het Werkman Archief gedigitaliseerd. In de loop van 2012 zullen documenten uit dit archief online raadpleegbaar worden (o.a. via www.archieven.groningermuseum.nl). Het Werkman Archief is inmiddels terug naar het Stedelijk Museum Amsterdam.
Verantwoording van de bewerking
Bij het Groninger Museum is het Werkman Archief ten behoeve van onderzoekers en museumbezoekers nader toegankelijk gemaakt en materieel verzorgd en worden de taken met betrekking tot de aanvulling van het archief voortgezet.
In de inventaris is onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten kopieën. De drie meest voorkomende zijn: getypte kopie, fotokopie en xeroxkopie. Een getypte kopie is een met de typemachine vervaardigd kopie, een fotokopie is een fotografisch vervaardigde kopie op fotopapier en een xeroxkopie is ook een fotografisch vervaardigde kopie, maar dan op gewoon papier met een kopieerapparaat zoals die in bijna elk kantoor staat
Ordening
De drie bestanddelen (archiefbescheiden van het Stedelijk Museum, archiefbescheiden van de Stichting H.N. Werkman en documentatie dat door het museum en de stichting is verzameld) zijn met elkaar vermengd geraakt, omdat de vormers en beheerders van het archief zowel medewerker van het Stedelijk Museum als secretaris van de Stichting H.N. Werkman waren, en daarbij geen onderscheid hebben aangebracht tussen de verschillende bestanddelen. De aangetroffen ordening is grotendeels intact gelaten, omdat deze ordening historisch zo is gegroeid en de archiefbescheiden en de documentatie van het Stedelijk Museum en de Stichting H.N. Werkman achteraf niet meer goed gescheiden kunnen worden. Archiefbescheiden met betrekking tot de organisatie en financiën van de Stichting H.N. Werkman zitten niet in het Werkman Archief. Deze archiefstukken berusten bij de secretaris-penningmeester van de stichting.
 
 
 
 
 
In te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam 2577   H.N. Werkman
1 Brieven, bewerkte brieven en aantekeningen met betrekking tot brieven
2 Journalistieke, artistieke en andere teksten
3 Tijdschriftencollectie en daarop betrekking hebbende stukken
4 Persoonlijke bezittingen
5 Drukwerk van de drukkerij
6 Akten, correspondentie, aantekeningen en ander tekstmateriaal met betrekking tot de biografie en genealogie
7 Aantekeningen, dossiers en registers met betrekking tot het oeuvre
8 Beeld- en geluidsmateriaal met betrekking tot de genealogie, biografie en het oeuvre, alsmede daarop betrekking hebbende aantekeningen
9 Publicaties en reproductiemateriaal, alsmede stukken met betrekking tot publicaties
10 Stukken met betrekking tot tentoonstellingen
11 Stukken met betrekking tot collecties en het archief
12 Stukken met betrekking tot diverse aangelegenheden
 
 
 
 
 
In te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam 2577   H.N. Werkman
Beschrijving:
  Inventaris van het Werkman Archief
Bewerker:
  A&I Archiefbewerking BV
Behoort tot collectie:
  Rijk
Laatste Publicatie:
  2003
Samenvatting:
  Bevat: archiefbescheiden van het Stedelijk Museum, archiefbescheiden van de Stichting H.N. Werkman en documentatie dat door het museum en de stichting is verzameld. Onder documentatie vallen bijvoorbeeld correspondentie van en aan Werkman, originele foto’s of afdrukken daarvan met betrekking tot zijn privé- en familieleven en publicaties over hem. Ook het privé-archief van Martinet met betrekking tot Werkman behoort tot dit onderdeel.
Soort archiefmateriaal:
  Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, alsmede kopieën en fotomateriaal
Taal van het materiaal:
  Nederlands
Raadpleging:
  Het archief is eigendom van het Stedelijk Museum te Amsterdam
Licentie:
  CC0 1.0 Public Domain Dedication
 
 
 
Best online slots https://slotsdad.com/. Play live roulette https://roulettegames.live/.