Uw zoekacties: De Ploeg en het naoorlogse modernisme

2536 De Ploeg en het naoorlogse modernisme ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Omschrijving van de collectie
Collectievorming
Inhoud en structuur van de collectie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Catalogus
4. Kunstenaars van "het naoorlogs modernisme in Groningen c.a."
4.18. Groepstentoonstellingen
11 Stukken betreffende de eerste tentoonstelling van de Groninger schildersgroep "Het Narrenschip" in het kunstencentrum "Het Prinsenhof" te Groningen, [1950] i
2536 De Ploeg en het naoorlogse modernisme
Catalogus
4. Kunstenaars van "het naoorlogs modernisme in Groningen c.a."
4.18. Groepstentoonstellingen
11
Stukken betreffende de eerste tentoonstelling van de Groninger schildersgroep "Het Narrenschip" in het kunstencentrum "Het Prinsenhof" te Groningen, [1950]
Datering:
[1950]
Omvang:
1 omslag
NB:
"Het Narrenschip" werd opgericht op 7 april 1950 in Groningen door zeven kunstenaars, als tegenwicht voor de behoudende mentaliteit en de weinig actieve opstelling van De Ploeg in de naoorlogse jaren. De naam het Narrenschip was enerzijds een verwijzing naar de uitgaven die Hendrik Werkman in de oorlogsjaren verzorgde onder de naam De Blauwe Schuit, maar anderzijds een verwijzing naar de Dadabeweging. De leden noemden zich evenals de dadaïsten "narren".
Oprichters waren de Ploegleden Jan Jordens, Jan Altink, Jan van der Zee en Ekke Kleima en de schilders Piet Snel, Abe Kuipers en Coen Schilt, die hun eigen exposities wilden houden in de door de gemeente Groningen aan De Ploeg ter beschikking gestelde ruimte in het Prinsenhof. De tentoonstellingen werden vanaf 1950 doorgaans in Galerie De Mangelgang aan de Lage der A gehouden.
Door een gebrek aan organisatorisch talent viel de groep geleidelijk uiteen en werd in 1957 opgeheven. Opvolgers waren de vereniging Groep '57 en in 1959 de kunstenaarsgroep NU.

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Organisatie: Groninger Archieven

Kenmerken

Beschrijving:
Catalogus van de verzameling archivalia en documentatie betreffende De Ploeg en het naoorlogse modernisme van het Groninger Museum
Bewerker:
C. Hogardi
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2011
Omvang:
15 meter
Samenvatting:
Deze verzameling bevat enerzijds documentatie bijeengebracht door het Groninger Museum rondom de kunstkring De Ploeg en haar leden, en anderzijds archiefmateriaal van onder andere een aantal Ploegschilders, geschonken of in bewaring gegeven aan het museum. In de verzameling De Ploeg treft men bijvoorbeeld brieven, boeken, artikelen, aantekenboekjes en catalogi van exposities aan, maar ook audiovisueel materiaal en foto’s. Privé-archieven zijn aanwezig van bijvoorbeeld Job Hansen, waarin ook archiefmateriaal van zijn kinderen Johan en Caty Hansen, Wobbe Alkema, Werkman, Wiegers en Els Amman. Daarnaast zijn - meer recent - aanvullingen verworven met betrekking tot kunstenaars die worden gerekend tot het naoorlogse modernisme in Groningen en bijvoorbeeld van de kunstenaarsgroep NU. Deze verzameling bestaat voor een deel ook uit kopieën van archiefstukken die zich elders bevinden.
Soort archiefmateriaal:
Geschreven, gedrukte en getypte documenten, audiovisueel materiaal, foto’s en vele kopieën van documenten.
Taal van het materiaal:
Hoofdzakelijk Nederlands, maar ook enkele bestanddelen in o.a. het Duits en Zweeds.
Archiefvormer(s):
 
Archiefvormer Groninger Kunstkring "De Ploeg", 1918 -
 
Archiefvormer Groninger Museum, 1959 -
 
 
 
Best online slots https://slotsdad.com/. Play live roulette https://roulettegames.live/.